24 Kasım 2008 Pazartesi

iSELECT / David Bowie


Müzik dünyasının yarattığı ikonların en özeli şüphesiz David Bowie’dir. Bir pop kültür fenomeni olarak etki alanı sadece müzikle sınırlı kalmamış; video oyunlarından beyazperdeye kadar birçok farklı projede yer almıştır.


David Bowie, bütün kariyeri boyunca yazıp söylediği şarkılar arasından kendisi için özel olanları derleme albüm olarak dinleyicilere sundu. İngiltere’de Mail on Sunday gazetesi ile ücretsiz olarak verilen albüm, Türkiye’de EMI / Kent etiketiyle raflarda yerini aldı.

Iselect’te, Bowie denildiğinde ilk akla gelen, başka müzisyenler tarafından yorumlanmış, çoğu derlemede yer almış şarkılar yok. Anlaşılan David Bowie bu albümde daha çok hakkı yenmiş gözden kaçmış kalburüstü parçalara yer vermek istemiş.


Yumuşak piyano partisyonları ile açılan "Life On Mars?", Bowie’nin ilk dönemlerine ait Hunky Dory’nin barındırdığı en önemli hitlerden birisi olarak albümün açılışı için oldukça iyi düşünülmüş.


George Orwell'in 1984 romanına benzer bir dünyanın konu edildiği Diamond Dogs albümünden "Sweet Thing/Candidate/Sweet Thing", oldukça uzun bir şarkı olarak dinleyicinin sabrını sınıyor.


Hunky Dory albümünden The Bewlay Brothers adım adım tırmanan armonik yapısı ve içerdiği şizofrenik sözlerle Cronenberg’in Dead Rangers filmindeki ikiz kardeşleri akla getiriyor.
Lady Grinning Soul jazz motifleri barındıran düzenlemesiyle, bekledikçe yıllanan, yıllandıkça değerlenen bir sevgiliyi anlatıyor. Şarkıyı dinlerken ister istemez; Suede’in beyni Brett Anderson’ın “Saturday Night”i başka bir kıza, benzer hislerle yazmış olabileceğini tahmin ediyoruz.


Win için, Young Americans albümündeki şarkılar arasında John Lennon işbirliğiyle kotarılan “Fame”den sonraki en kayda değer parça olduğu söylenebilir.
Some Are bu albüme özel bir kayıt. Bu parçanın enstrümantal versiyonu daha önce All Saints derlemesinde yayınlanmıştı.


Scary Monsters albümünden, oldukça kişisel sözler barındıran ve Gary Numan’a selam çakan Teenage Wildlife, yedi dakikayı bulan süresiyle albümdeki uzun şarkılar arasında yer alıyor.


Brian Eno-David Bowie ortak yapımı Fantastic Voyage, dinleyicilere keşke bu kadar kısa sürmese dedirten keyifli bir yolculuk vaat ediyor.


Tonight albümünden Loving The Alien içerdiği marimba melodisi sayesinde kendini tekrar tekrar dinletiyor.
Time Will Crawl atak bir gitar riff’iyle açılıyor ve 21.yüzyıla dair manidar sözlerle devam ediyor.


Ateşleyici bir punk şarkısı izlenimi veren, Bowie’nin ilk dönemine ait Hang On To Yourself’in ’72 tarihli Santa Monica Konser kaydı ile albüm sona eriyor.


Derlemede Ziggy Stardust döneminden, The Thin White Duke dönemine uzanan ve Trent Reznor, Brian Eno ile olan çalışmalarına kadar ki bütün bir Bowie diskografisinden seçkin örneklere yer verilmiş. Mutfak jargonu kullanacak olursak, albüm için tam anlamıyla “şefin seçimi” diyebiliriz.

04/01/2009 Radikal Gazetesi Radikal 2 Eki

12 Kasım 2008 Çarşamba

Dido / Safe Trip Home


Dido, üçüncü stüdyo albümü “Safe Trip Home”da, dinleyicilerini bilindik sınırlar içerisinde güvenli bir seyahate çıkarıyor.

‘Grafton Street’ için albümdeki en kayda değer şarkı diyebilirim. Elbette bunda Brian Eno’nun katkısı yadsınamaz. Şarkının sonlarına doğru bir ok gibi yükselip kalbinize yönelen ezgi, parçayı unutulmaz kılıyor.

Folk şarkısı tınıları taşıyan ‘Burnin Love’da, Dido’ya eşlik eden Citizen Cope şarkıya hoş bir renk katmış.

‘Us 2 Little Gods’, ise ritmik altyapısıyla albümdeki diğer şarkılardan ayrılıyor.

“No Angel” ve “Life for Rent”i göz önüne alırsak; “Safe Trip Home”, ne yazık ki listelere girecek hitler barındırmıyor.

Albümdeki şarkıların büyük bir kısmını aynı dingin tonda söylenmiş. Baştan sona dinlediğinizde; “Safe Trip Home”, size oldukça uzun bir şarkıymış gibi gelebilir. Buna albümün geneline hakim olan melankoli ve durağanlık da eklenince, albüm için müziği ve tavrı çok net, tek renk bir albüm diyebiliriz.

Elli dakika boyunca, sıcak melodiler eşliğinde içinizi ısıtan bir ses size aşktan, hüzünden ve yalnızlıktan bahsediyor. “Safe Trip Home”un keyfine varmanız için, pencereden yağmuru izleyip çayınızı yudumlarken dinlemenizi öneririm.